Curatenia mainilor

handehygiene_global-bild_1.jpg

Igiena corectă a mâinilor

Până la 80% din bolile infecţioase se transmit conform indicaţiilor World Health Organisation (WHO), prin mâini. Virusurile şi microorganismele precum bacteriile şi ciupercile îşi dau mâna în adevăratul sens al cuvântului. Una din cele mai importante şi în acelaşi timp cele mai simple metode de a diminua riscul unei infectări este o igienă eficienta a mâinilor. Astfel, printr-o igiena corecta a mainilor, riscul bolilor respiratorii poate scadea cu 45%

Spălatul regulat şi temeinic al mâinilor este indispensabil pentru păstrarea sănătăţii. În special după fiecare utilizare a toaletei, înainte şi dupa pregătirea mesei precum şi după contactul cu animale. Importanţa temei este subliniată de „Ziua internaţională a igienei mâinilor”, introdusă de WHO şi care se sărbătoreşte anual in 5 Mai începând din anul 2009.

Spălarea mâinilor, dar corect!


Metoda corectă de spălare a mâinilor este foarte importantă. Săpunul singur nu este de obicei suficient pentru indepărtarea germenilor. Doar combinaţia săpunării, frecării, clătirii şi stergerii protejează. De aceea este indispensabilă stergerea ulterioară si nu doar uscarea pentru o igienă eficientă a mâinilor, si pentru a reduce semnificativ bacteriile.

Institutul Robert-Koch (RKI) recomandă următorul procedeu pentru spălarea mâinilor:
1.  Umezirea mâinilor sub apă curgătoare
2.  Săpunirea temeinică a mâinilor
3.  Nu uitaţi să frecaţi săpunul pe spatele mâinilor, pe încheieturi şi între degete
4.  Clătiţi bine sub apă curgătoare
5.  Ştergeţi cu un prosop, care să fie utilizat numai o dată

hygienisches_haendewaschen_1102x236_1.jpg

Stergerea mâinilor – importantă este unica folosire


Igieniştii accentuează, mai presus de toate, în recomandările lor, aspectul de unică folosinţă. Pentru a evita o transmitere a germenilor, după posibilităţi nu se va atinge un prosop, in acelasi loc, de persoane diferite .  Experţii în igienă precum şi oamenii de ştiinţă de la RKI sau de la Societatea germană pentru igiena în spitale, nu recomandă o metodă exactă de  stergere pentru igiena mâinilor

Igiena operaţională a mâinilor

În reglementările germane la locul de muncă nu este prevăzut cum trebuie să fie dotate grupurile sanitare pentru igiena mâinilor. În completarea acestei reglementări există în orice caz o directivă la locul de muncă (ASR 35/1-4). Aceasta recomandă atât prosoapele de hârtie cât şi uscătoarele cu aer cald şi distribuitoarele cu prosoape textile, care separă prosoapele curate de cele murdare.

Reglementarea europeană privind igiena alimentelor prevede pentru toate întreprinderile care operează cu alimente „Mijloace pentru uscarea igienică a mâinilor” (Anexa II a prevederii (EG) Nr. 852/2004). Pentru interpretarea acestui termen Ministerele Sănătăţii din landurile germane se orientează din nou după prevederile Directivelor la locul de muncă. Astfel sunt permise legal diferite metode de uscare în igiena operaţională a mâinilor şi în domeniile sensibile de igienă.